Systemisch bewust zwanger

De eerst volgende workshop vindt plaats op 6 oktober 2023. Aanmelden kan via bovenstaand contactformulier. Nog slechts 1 plek voor een vraaginbrenger, voldoende plekken voor representanten.


Ben jij zwanger of wil jij zwanger worden? En wil jij daarin minder belastende patronen vanuit je eigen familiesysteem meenemen? 

Lees dan verder om te zien wat een workshop "Systemisch bewust zwanger" voor jou kan betekenen.


Wanneer twee mensen bij elkaar komen, nemen ze allebei iets mee vanuit hun eigen familiesysteem. Wanneer deze twee mensen samen een kindje krijgen of zelfs al wanneer zij dit willen, vormt zich een nieuw familiesysteem. Vanuit hun eigen familiesystemen zijn er patronen die zich kunnen herhalen binnen het nieuwe familiesysteem. Wanneer je zelf bewust hiervan bent, kun je er voor kiezen wat je wilt doen met dit patroon. Ga je het patroon doorgeven of kies je voor een nieuwe weg?


Een familie-opstelling kan je hierbij helpen door je inzicht te geven in de dingen waar je steeds tegenaan loopt. Welke relatie heb je zelf met je ouders? De relatie van vroeger is dan van belang en hechting speelt daarin een belangrijke rol en ook de relatie die je momenteel hebt met je ouders. Kun jij je ouders al ten volle accepteren met alles wat ze jou al dan niet gegeven hebben? Jouw ouders hebben jou in ieder geval het allerbelangrijkste gegeven dat er bestaat: je leven. Leven wat jij nu door wil of gaat geven!


Ik geloof in de mogelijkheid om de volgende generatie systemisch schoner op te laten groeien. En wat mij betreft kun je hier niet vroeg genoeg mee beginnen! Hoe? Door aan te kijken wat van jou is en door de last van je (voor)ouders niet langer te dragen. 


Wat kun je verwachten van een workshop "Systemisch bewust zwanger"?


  • meer helderheid over je familiesysteem en hoe jij daar deel van uitmaakt
  • inzicht hoe jij jouw eigen plek in kunt nemen en jouw (wens)kind zijn of haar plek
  • inzicht hoe eerdere (onderbroken) zwangerschappen invloed hebben
  • loskomen van beelden en patronen uit het verleden die je belemmeren
  • verder kijken dan je verhaal en je emoties


Vraaginbrenger
"Waar loop je tegenaan?" met deze vraag zal ik je opstelling beginnen. Ik zal je enkele vragen stellen om feiten helder te krijgen. Daarna nodig ik representanten uit en gaat jouw opstelling beginnen. In eerste instantie kijk je zelf toe. Vervolgens nodig ik je uit om je eigen plek in je opstelling in te nemen.


Representanten
Personen die binnen de familieopstelling van een ander 'staan' als bijvoorbeeld hun vader of moeder, een (gewenst) kind of een ander familielid die van invloed is op het systeem van de vraaginbrenger. Iedereen kan representeren, je hoeft niet over speciale vaardigheden te beschikken.


Wanneer familie-opstellingen helemaal nieuw voor je zijn, vind je het wellicht fijner om eerst een keer deel te nemen als representant. Dan breng je geen eigen vraag in, je bent wel onderdeel van het systemische veld en vaak worden ook bij overige deelnemers/representanten thema's in zichzelf aangeraakt.

Zwanger willen worden is niet vanzelfsprekend

Een familie-opstelling is geen wondermiddel. Wanneer een kind al wel in je hart zit maar (nog) niet in je buik kan een familie-opstelling zichtbaar maken welke belemmering er mogelijk nog in de weg staat om zwanger te worden. Een opstelling kan ook zichtbaar maken waarom het niet gaat lukken en dan kan een opstelling mogelijk berusting bieden. Een familie-opstelling is en kan op geen enkele manier een vervanging zijn van vruchtbaarheidstrajecten. In mijn directe omgeving heb ik wel gezien dat systemische opschoning de weg vrij kan maken voor een kinderziel om van het hart naar de buik te gaan in aanvulling op een traject.


Kosten

De kosten voor een middagworkshop "systemisch bewust zwanger" bedragen:

Vraaginbrenger vrouw € 55,-

Vraaginbrenger koppel € 75,-

Representant € 20,-


Data

vrijdag 6 oktober 10.00-13.00u (locatie Vleuten-De Meern/Leidsche Rijn)Over mij

Zwanger worden was voor mij geen probleem. In mijn omgeving heb ik wel van dichtbij meegemaakt welke impact het heeft als zwanger worden niet vanzelfsprekend is. 

Zwanger zijn was voor mij pittig. Door zwangerschapsmisselijkheid en zwangerschapscholestase vond ik dit lastige periodes. Ook na de geboorte kwam er het nodige (van wat ik nu weet uit mijn familiesysteem) naar boven. Ik heb 3 zoons en na de geboorte van mijn tweede heb ik een postnatale depressie gehad. Hoe dit anders was gelopen als ik zelf systemisch bewust zwanger was geweest, zal ik nooit weten. Wat ik wel weet, is dat de reguliere zorg en medicijnen voor mij niet voldoende waren. 


Het duurde echter nog jaren voordat ik de stap naar systemisch werk heb gezet, mijn jongste is inmiddels 10. Dat zwanger zijn voor mij nooit een vanzelfsprekendheid is geweest, helpt mij in het begeleiden van deze bijzondere doelgroep. Ook wil ik in dit werk mijn eigen moeder eren. Zij heeft als kraamverzorgster, couvouse-nazorgbegeleidster en consultatiebureau-assistente altijd een bijzondere band met de volgende generatie en hun ouders gehad.